2013. máj 05.

Családon belüli komondor

írta: Rutz Tamás
Családon belüli komondor

Az utóbbi 5-6 évben a politikai elit úgy tűnik mintha szándékosan próbálná emelni a társadalom ingerküszöbét, számtalan esetben úgy tűnik hatásosan, de még így is legalább kéthetente találkozunk valamivel ami kiüti a biztosítékot az embereknél.
            Így történt az elmúlt héten is, mikor Balog József országgyűlési képviselő elmondása szerint felesége, átesett vak komondor kutyájukon, bár ezt később módosította arra hogy az eb feldöntötte és nem átesés volt. Természetesen ezzel a történettel nem sikerült senkit sem megtévesztenie, a média hamar megtalálta a képviselő úr volt feleségét aki azért vált el tőle mert férje többször is bántalmazta. Balog Józseftől még pártja, a Fidesz is elhatárolódott és a frakcióból való kilépése miatt immár mint független képviselő lehet jelen a parlamentben. A demokratikus ellenzék szinte egységesen szólította fel Balogot a mandátumáról való lemondásra de ez a mai napig nem történt meg. Az interneten ezzel párhuzamosan kirobbant a komondor őrület, rövid időn belül jelentős mém mennyiség került fel a világhálóra és mindenki a vak kutya sztoriján derült.  
            Pedíg ez nem lehet vicc tárgya. A családon belüli erőszak kérdésköre egy valós probléma, melyből nem lehet komédiát készíteni, jelen van a mindennapokban és teszi nyomorúságossá számtalan embertársunk mindennapjait. Pontosan jelentősége miatt kell hogy foglalkozzon vele a politika, melyre számos alkalommal történt próbálkozás az utóbbi 2 évben. A kérdéskör élharcosa a Lehet Más a Politika volt, az ő kezdeményezésükre került a parlament elé azon javaslat hogy a családon belüli erőszakot mint bűncselekmény váljon külön büntetőjogi kategóriává. Ezt támogatta minden párt a parlamentben… kivéve a kormánypárt. Indokukban az áll hogy a testi bántalmazást a btk. minden körülmények között bünteti. Ezt az érvelést a különböző jogvédő szervezetek azzal védték ki hogy akkor is van számtalan olyan formája a szóban forgó cselekménynek amely nincs szabályozva ilyen például a fenyegető zaklatás, a cselekvési szabadság korlátozása vagy a gazdasági függőségbe kényszerítés. Azt hogy a kormánypárt mennyire is vette komolyan a témát, abból is látszik hogy a javaslatot hajnali 3 órakor tárgyalta az országgyűlés, Jávor Benedek, akkor még lmp-s lépviselő elmondása szerint a kormánypárt azzal indokolta az időpontot „hogy a családon belüli erőszak nem olyan súlyú ügy ami nagyobb figyelmet érdemel. Talán a legfurcsább Varga István véleménye a témában: „Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”- mondta a kormánypárti képviselő. A kormánypártból Rogán Antal és Selmeczi Gabriella határolódott el a frakció nevében az elhangzott szavaktól. A legmegdöbbentőbb érvelése a „Kereszténydemokrata” Néppártnak volt. Egészen addig nem támogatják a családon belüli erőszak külön tényállásként való büntethetőségét amíg ki nem veszik belőle hogy család, mivel a megromlott párkapcsolat számukra nem számít annak.
            A családon belüli erőszak esetében a legrosszabb ha semmit nem teszünk. Ez a bántalmazással járó bűncselekmények talán legalattomosabb fajtája hiszen olyan ember követi el aki a bántalmazottal aki mondhatni a legszorosabb köteléken belül helyezkedik el. Mivel  ez egy olyan körülmény mely lényegesen eltér bármely másik bántalmazási formától, szükséges külön definiálni és szankcionálni. A komondor és a feleség ügyében egyetértek Szabó Tímeával aki azt mondja: „Na, ide figyeljen, Balogh József! Nem érdekel sem a hülye lakodalma, sem az „átdolgozott” öt éjszakája, sem a három deci pálinkája és a fél liter bora, amelyeket mind aznap legurított. Nagyon remélem, hogy soha többet nem futunk össze a parlamentben. Inkább azt ajánlom, hogy nagyon gyorsan adja vissza mandátumát! Méltatlanná vált arra, hogy bárkit képviseljen a parlamentben, sőt méltatlanná vált arra, hogy civilizált emberek elismerjék bármilyen tettét is!”

Szólj hozzá

család fidesz magyarország bűnözés alkohol kdnp erőszak szabadság demokrácia orbán viktor varga mihály rogán antal haza anyaság családon belüli erőszak alkoholista btk komondor szabó tímea balog józsef büntény