2015. sze 23.

A debreceni menekülttábor bezárásának margójára

írta: Rutz Tamás
A debreceni menekülttábor bezárásának margójára

 

A debreceni menekülttáborban dolgozókkal, az elmúlt napokban közölték: október 31-én vége. Most örülhet a sok demagóg, vidáman tapsolhatnak a felületesen gondolkodó közéleti szereplők.
Persze arról senki sem beszél, hogy ez mivel jár majd. Megelégszenek a rövid távú politikai haszonnal. De akkor gondoljuk át.

imgp8846-563x353.jpg

 

Mi lesz, a táborban dolgozókkal?

 

Annyit tudunk, hogy vége lesz a munkaviszonyuknak. A befogadó állomás, rengeteg szociális munkást, tolmácsot és egyéb, a feladat elvégzéséhez szükséges képesítéssel bíró munkaerőt szívott fel. Nagy részben olyan embereket, akiknek tudására szűk a munkaerő piaci kereslet. Az ő megélhetésük most elveszik.


Mi lesz, a városrész gazdasági életével?

 

A menekülttábor környezetében számos kis családi vállalkozás épült, az itt ideiglenesen elszállásoltak igényeinek kielégítésére. Jellemzően vendéglátó- és kereskedelmi egységek. Mivel a tábor felszámolásra kerül, az ő megélhetésük is veszélyben lesz. Sorra fogják lehúzni a rolót az ott vállalkozók, a bevétel kiesése miatt. Nem is beszélve a helyben lévő szupermarketek helyzetéről, ahol előfordulhat, hogy a kieső bevétel a munkaerő létszámának csökkentésével lesz kompenzálva.

 

Elveszik Magyarország menekültügyi ellátórendszerének egyik legfontosabb darabját.

 

A kialakult globális helyzet, melyet leegyszerűsítve „menekülthullámnak” nevezhetünk, még nem ért véget. Bármikor történhet változás, bármikor megindulhat a közel-keleti helyzet miatt egy, a mainál is nagyobb mértékű migrációs hullám. Amennyiben egy ilyen szituációt kezelni kell, az egyik legborzalmasabb döntés az ellátórendszer szétverése és csonkítása. Persze lehet úgy is játszani mint a Fidesz, szétverni a biletáris kapcsolatokat, a felelősséget ráhárítani a szomszédokra, aztán félrenézni, hogy nincs ott semmi. De ez nem tisztességes módja a probléma kezelésének.
Itt fel lehet vetni azt a fajta buta rögeszmét is, amely sokszor jelenik meg kormányzati kommunikációban. Számtalan alkalommal riogatnak minket azzal, hogy visszatoloncolnak nyugatról tömegeket, ide hazánkba. Szerintem egy releváns kérdés, hogyha erre kellene számítani, akkor miért kell gyengíteni az ellátórendszert? Miért kell megteremteni az esélyt, hogyha bekövetkezik egy ilyen pesszimista forgatókönyv, akkor káosz alakuljon ki?

 

 

Sok legitim vitát lehet folytatni a debreceni menekülttáborról...Jó-e a mostani intézmény? Nem.
Alapvetően elhibázott, a nagy és tömeges befogadó táborok létesítése, de itt nem rasszista és demagóg érvelésre kell gondolni. Egyszerűen csak nem érdemes tömegesen összezárni frusztrált, kilátástalanságból érkező és bizonytalanságban élő embereket. Főleg 800 férőhelyen 2000 főt.
Megoldás a problémára a tábor bezárása? Nem. Viszont ha több, kisebb tábor lenne, nagy és kaotikus gyüjtőpontok helyett, akkor egyszerűbb lenne a szakmai szempontok érvényesítése. Kár, hogy Magyarországon jelenleg nem a megoldáson gondolkodnak, hanem a rövid távú politikai haszon halmozására törekednek, a negatív zsigeri érzelmek felkorbácsolásával.

 

Rutz Tamás

 

Szólj hozzá

blog vélemény politika élet magyar jog közélet gazdaság orbán fidesz magyarország kormány populizmus együtt gondolkodás európa debrecen út írás rendszer elemzés bevándorlás ember tábor menekült igazság haza radikális gyűlölet kezelés állomás migráció érdek idegengyűlölet bevándorló befogadó báh ner sámsoni Magyarország